Press "Enter" to skip to content

Mit érdemes tudni zárbetét vásárlás előtt?

A zárak a biztonság szimbólumainak számítanak. Nem csak otthonunkat védjük segítségükkel, hanem az ingatlanhoz tartozó egyéb épületeket is. Korántsem mindegy tehát, hogy milyen megbízhatóan állnak rendelkezésünkre. Laikusként számos kérdés felmerülhet az érdeklődőkben zárbetét vásárlása előtt. Cikkünkben most nekik szeretnénk néhány hasznos információval segíteni.

Legyen szó bármilyen zárbetétről is, azok biztonsági szint szerint kerültek osztályozásra. A skála 1 és 10 között rangsorolja a zárakat. Értelemszerűen, minél magasabb az érték, annál hatékonyabb védelmet biztosít az érintett zár, és segítségével egyre többféle betörési módszert küszöbölhetünk ki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az 1 és 5 kategória közötti zárakat főként garázsok, kertkapuk, pinceajtók zárásához választják. Nem véletlen, hiszen ennél nagyobb szintű védelemre van szükség akkor, ha cél a bejárati ajtó megfelelő zárral történő ellátása.

Ha zárbetét vásárláson gondolkodik, akkor előtte érdemes szétnéznie a zardepo.hu weboldalon. S követelményeknek tesznek eleget, de áruk is mutatja, hogy ezek nem felelnek meg a magas szintű biztonsági elvárásoknak. Ugyanakkor vannak olyan területek, melyek kapcsán kiválóan használhatóak. A gombos zárbetétek a belső oldalon elérhető forgatógombbal nyitható és zárható. A kulcs nélküli használhatóság igen kényelmes, ráadásul kívül nincs kilincs, így biztosan nem tudjuk kizárni magunkat a lakásból.

Az úgynevezett kódkártyás zárbetéteket kizárólag a zárbetéthez kapott kódkártya felmutatásával lehet másolni, ezzel megelőzve, hogy illetéktelenek kulcsot másolhassanak. Az 5-ös biztonsági szint feletti zárak olyan betörési technikák ellen nyújtanak védelmet, mint a letapogatás, vagy a fúrás, de a magkihúzással és számos egyéb eljárással szemben is megvédik az otthont.

Érdemes arra is gondolni, hogy a zárbetétek időnként karbantartásra szorulnak. Ha az időjárás viszontagságaitól nem védett, porosodik, akkor szükséges megolajozni azt. Az olajozás biztos jeleinek számít például az, ha nehezen lehet elforgatni a kulcsot a zárban, vagy például a zárba történő bedugása is nehézségekbe ütközik. Ha a zárbetét kiszáradásának orvoslása után sem működik megfelelően a zár, akkor hasznos lehet szakember segítségét kérni.