Press "Enter" to skip to content

Az urológiai vizsgálat menete lépésről lépésre

Urológiai vizsgálat. Sokak számára már a kifejezés is félelmeket kelt. A szakterület mindkét nem esetében segítséget nyújthat a vesékkel és a kivezető rendszerrel kapcsolatban felmerülő problémák esetében. A férfiak esetében a hímvesszőt, a heréket, prosztatát és mellékheréket érintő megbetegedések esetében is az urológiai vizsgálat indíthatja el a gyógyulás felé vezető folyamatot. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen problémákkal érdemes urológushoz fordulni? Miként zajlik egy vizsgálat? Mennyire kell és érdemes ettől egyáltalán tartani?

A férfiak esetében mindenképpen figyelmet érdemel a véres vizelet, a gyakran és sürgősen jelentkező vizelési inger. A vizelet elakadása, a görcsös deréktáji fájdalom esetén szintén érdemes szakemberhez fordulni. Ha a herében vagy a hímvessző területén csomót, duzzanatot érez a páciens, akkor sem érdemes túl sokáig várni a szakember felkeresésével. A női betegek a véres, fájdalmas vizelet, az inkontinencia, vagy a gyakori vizeléssel járó lázas állapot esetében fordulnak leginkább urológushoz. Férfiak és nők esetében más-más panaszok jelezhetik, hogy urológiai vizsgálatra lehet szükségük.

Az urológiai vizsgálat elsőként a tüneteket veszi sorra, majd következik a fizikális vizsgálat. Sokan éppen ettől tartva halogatják az orvos felkeresését, pedig az egészség és az életminőség múlhat a dolgon. Az ultrahangos vizsgálat teljesen fájdalommentes, és képet ad arról mi zajlik a test érintett területében. Amennyiben felmerül a daganatos megbetegedés, akkor biopszia elvégzése válhat szükségessé.

A másik, a férfiakban félelmet keltő terület az andrológiai vizsgálat. Ha a férfi meddőségről, a merevedési zavaroktól, vagy éppen a szexuális úton terjedő betegségekről van szó, akkor a legtöbben igen kellemetlennek érzik ezt egy idegennel megbeszélni. Fontos pedig, hogy ha késik a gyermekáldás, vagy bármilyen elváltozást tapasztal az intim részeken, akkor mihamarabb szakemberhez forduljon.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az urológus felkeresése, valamint szükség esetén a rendszeres látogatása korántsem olyan problémás, mint azt a legtöbben hiszik. Az életminőség javításának és a mihamarabbi diagnózis érdekében ne halogassa az időpontkérést. Utólag mindig bebizonyosodik, hogy megérte időben lépni.