Press "Enter" to skip to content

Óvatosan az okostelefonokkal

Talán kevesen tudják, de az okostelefonok kék fénye felgyorsíthatja a látás romlást. A kék fénynek folyamatosan kitesszük szemünket amikor használjuk okostelefonjainkat. Leginkább 50 és 60 éves kor között kell nagyon vigyázni szemünk egészségére, hiszen ezt a korosztályt elérheti a makuladegeneráció nevű szembetegség. Ez egy sorvadásos betegség, amely Amerikában már a TOP 10-ben szerepel a látásvesztés okai között. A makuladegeneráció tulajdonképpen egy szemfenéki meszesedést jelent. Az éleslátás helye a macula, amely egy ideghártya-terület. Ez felel az olvasóképességért. A betegség során az ideghártya sejtek gyors pusztulásnak indulnak, amely folyamatot nagyon nehéz vagy lehetetlen helyreállítani. Panaszok, szemfenéki kép és tünetek alapján nagyon könnyű megállapítani a betegséget, de egyéb képalkotó eljárások is segítenek az orvosoknak.

FLAG, azaz fluoreszcens andigográfia vizsgálat, amelynek során festékanyagot juttatnak a szervezetbe és pár másodperc múlva már látható is a szemfenéki erekben. A betegséget ez alapján könnyedén meg tudják állapítani. Az OCT azaz optikai koherencia tomográfia nagyban hasonlít az ultrahang vizsgálathoz, hiszen itt egy speciális fénynyaláb segítségével letapogatják a szemfeneket. A képernyőn az orvos egy színes képként látja a retina keresztmetszetét. Az elváltozások így láthatóvá válnak, amit egy biomikroszkópos vizsgálattal nem lehet elérni.

Az úgynevezett AMD, azaz age related macular degeneration betegség során, az éleslátás helyén bekövetkezik a sejtek elhalása és pusztulása. Ez a száraz formája a betegségnek. Ez egy igen lassú folyamat, de a látásromlás folyamatosan következik be. Igen súlyos esetben a betegek már nem ismerik fel az arcokat, egyáltalán nem látják azt, amit olvasnának. Már nagyító kell minden tevékenységhez. A betegség másik típusa egy úgynevezett nedves típusú elváltozás, amikor kóros érnövekedés indul el az ideghártya síkja alatt elhelyezkedő érhártyából. Ebben az esetben egy finom hártya alakul ki a retinán. Súlyos esetben az erekből akár vérzés is kialakulhat. Ennél a betegségnél a központi látás teljes elvesztése is bekövetkezhet. Nem csak az okostelefonok tehetnek erről a betegségről, hanem a vitaminszegény étrend és a dohányzás, valamint családi halmozódás is bekövetkezhet. Injekciók, lézeres terápiák, szemműtétek és látásjavító eszközök használata válhat szükségessé.