Press "Enter" to skip to content

Nyugdíj előtakarékossági számla kisokos: kinek ez a legjobb megoldás?

Nyugdíj. Ez a szó sokakban igencsak vegyes reakciót vált ki. Vannak olyanok, akik kissé megborzonganak és már előre félnek, hogy nekik úgysem lesz nyugdíjuk, amikor odajutnak, mert egészen egyszerűen nem lesz már aki kitermelje. A másik véglet pedig azok tábora, akiket teljesen hidegen hagy ez a téma. Ők úgy vannak vele, hogy eddig is volt valahogy és majd ezután is lesz valahogy, illetve az az időszak még annyira messze van az ő életükben, hogy ma még teljesen felesleges ezen törni az agyunkat.

Mindenkinek lehet igaza egyszerre?

Ha úgy nézzük, akkor persze ez nézőpont kérdése, talán mind a két tábornak megvan a maga igaza. Akik már előre félnek azok talán már el is kezdtek takarékoskodni, akik pedig még egyáltalán nem foglalkoznak vele azok úgy gondolják, hogy biztosan lesz valamiféle nyugdíjrendszer és valahogy biztosan lesz.

Az biztos, hogy senkinek sem árt már jóval előre gondolkodni és gondoskodni a jövőjéről és időben átgondolni, hogy mit szeretne tenni ezért. Persze, az élet tele van csupa meglepetésekkel és nagyon sok esetben egyszerűen lehetetlen előre látni, de abban talán mindenki egyetért, hogy időben el lehet kezdeni spórolni, félretenni, megtakarítani a jövőre.

Milyen megtakarítási formák léteznek?

Például egy nagyon értékálló megtakarítási forma lehet az ing            atlan, hiszen az szinte sohasem veszít az értékéből és szinte mindig csak termeli úgymond a pénzt. Persze az is igaz, hogy a saját ingatlant még napjainkban is nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, így ez rengeteg embernél egyszerűen kivitelezhetetlen.

Ezzel szemben napjainkban egy jó megoldás lehet például a nyugdíj előtakarékossági számla. De valójában mi is az a nyugdíj előtakarékossági számla és kinek jelent valódi megoldást?

Nyugdíj előtakarékosságok

Ma Magyarországon a nyugdíjrendszernek háromféle olyan öngondoskodási formája van, amelyeket az állam támogat. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a már meglévő állami nyugdíj mellett további, ebben az esetben a nyugdíj előtakarékossági számlával is tudunk takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre, sőt, ezt még az állam is támogatja. A támogatás adómentességet jelent, másrészről pedig a megtakarításunkat 20%-os adójóváírással segíti, ami maximum 100.000 Ft lehet évente.

A nyugdíj előtakarékossági számla egy hosszútávú öngondoskodási forma, ahol nem egy-két évben, hanem évtizedekben kell gondolkodnunk. Aki ezt a formát választja az igazán akkor cselekszik jól, ha jó korán az aktív évek alatt kezd el félretenni hosszú évtizedeken keresztül és csak a nyugdíjkorhatár elérésével használja fel az összegyűlt pénzösszeget.

További tudnivalók a nyugdíj előtakarékossági számláról

A nevéből adódóan a nyugdíj előtakarékossági számla, a NYESZ egy számlacsomag, amelynél ugyanúgy tudunk a számlára befizetni, mint bármelyik másik számla esetében. Ebből a befizetett összegből aztán állampapírokat, kötvényeket, befektetési alapokat és részvényeket lehet vásárolni. Tehát a gyakorlatban ilyen értékpapírokat vásárolunk, pontosabban ezeknek a vásárlásával és eladásával döntünk arról, hogy a későbbiekben mekkora lesz a megtakarítás mértéke, amikor elérjük a nyugdíjas kort.

Különbség az önkéntes nyugdíjpénztárral és a nyugdíjbiztosítással szemben, hogy ezek esetében helyettünk befektetik a befizetett összeget. A nyugdíj előtakarékossági számla esetében viszont nem elég az, hogy csak befizetjük a számlára, mert ebben az esetben mi magunknak kell befektetni a pénzt ahhoz, hogy hozamot is termeljen. Ez nagyon fontos tényezője ennek a befektetési formának.

Itt tehát nagyon fontos az, hogy hogyan állítjuk össze az úgynevezett nyugdíj előtakarékossági számla, (NYESZ) portfóliót, milyen elemekből és mennyit. Ehhez kellő alaposság és hozzáértés szükséges annak érdekében, hogy amikor fel akarjuk használni az összeget, az kellően magas legyen és méltó kiegészítője az öregségi nyugdíjnak. Annak érdemes elindítani a ezt a megtakarítási formát, akinek még több mint 10 éve hátra van a nyugdíjkorhatárig, illetve képes önálló befektetési döntéseket hozni.

Milyen előnyei vannak ennek, a többi megtakarítási formához viszonyítva?

Az elsődleges nagy előnye, hogy relatíve szabadságot, szabad teret ad több szempontból is. Mi, szabadon dönthetjük el, hogy milyen gyakran, milyen rendszerességgel fizetünk be a nyugdíj előtakarékossági számlára. Ez lehet akár hetente, havonta vagy ritkább esetben mondjuk évente is vagy akkor, amikor mondjuk egy nagyobb összeget megtakarítottunk és akkor szeretnénk betenni a számlára. Nincsen kötelező befizetési kényszer. Szabadságot ad abban, hogy mekkora összeget szeretnénk befizetni, hiszen akár az egyik hónapban mondjuk csupán 10 ezer forintot tudunk befizetni, míg mondjuk a másikban akár több százezret, egyik sem akadály. Szintén úgymond szabad kezet kapunk abban, hogy milyen jellegű portfóliót akarunk kialakítani vagyis mi dönthetjük el, hogy állampapírokat, vagy részvényeket vagy befektetési alapokat rakunk bele a saját portfóliónkba a lehető legnagyobb hozam reményében.

A nyugdíj előtakarékossági számla a többi megtakarítási formához képest olcsónak számít, mert mivel mi magunk rakhatjuk össze a portfóliót, így nem kell szakembert fizetni érte jutalékért. Emellett csupán a számlavezetésnek van díja, illetve a tranzakcióknak van még költsége, de más egyéb díj nem terhel minket.

Hatalmas nagy előnye az államilag támogatott adójóváírás, amit a saját személyi jövedelemadónkból igényelhetünk vissza az éves befizetéseink 20%-át vagy maximum 100.000 Ft-ot. Gondoljunk csak bele, hogy a visszaigényelt összeggel szintén a saját nyugdíj megtakarításunkat tudjuk növelni.

Ezek mellett még relatíve könnyen átlátható és érthető is, hiszen ha nincs nagy gyakorlatunk hasonló területen, akkor is könnyen bele tudunk tanulni és rendkívül könnyen nyomon tudjuk követni a befektetéseinket a legtöbb szolgáltató felületén.

A nyugdíj előtakarékossági számla esetében akkor nem kell kamatadót és árfolyamnyereség-adót fizetni, ha a megnyitástól számítva már eltelt 10 év és elértük a nyugdíjkorhatárt. Ellenkező esetben vagyis idő előtti felbontás esetén akár 15%-os jövedelemadót és több mint 15 %-os szociális hozzájárulási adót kell fizetni.

Hogyan működik a gyakorlatban a nyugdíj előtakarékossági számla?

Első számú szabály, hogy mindenképpen egy akkora összeget válasszunk a befizetéshez, amit folyamatosan bírunk fizetni, ugyanis nem igazán ajánlott, hogy mondjuk évekig fizetjük, aztán meg évekig nem. Érdemes egy középutat választani, amit még el tudunk vállalni mindenféle probléma nélkül. Persze, azért ajánlott olyan összeget választanunk, amivel ténylegesen meg tudunk takarítani például 10-20 év alatt. Ha valaki például csak 5000 Ft-ot rak félre 20 éven keresztül, akkor könnyen kiszámíthatjuk, hogy egy nem túl hatalmas összeghez fog majd tudni hozzájutni. Ehhez ugyan még jön az adójóváírás, de akkor is gondoljuk át alaposan, hogy mekkora összeget tudunk félrerakni. Érdemes azt is tudni, hogy sokan (10-30%) nem érzi a szükségét sem annak, hogy félretegyen pénzt havonta.

Ehhez kapcsolódóan azt is bele kell kalkulálnunk, hogy 10-20 év alatt az inflációnak köszönhetően a pénzünk hatalmasat veszít az értékéből, tehát ami ma 20 ezer forintot ér, az 20 év múlva már közel sem ennyit. Ahhoz, hogy a befizetés értékálló maradjon, évről-évre minimum az infláció mértékével kell, hogy növeljük a befizetni kívánt összeget. Emellett pedig mindig törekedjünk az adójóváírás maximális kihasználására.

Érdemes mindenkinek átgondolnia, hogy ez a megtakarítási forma megfelel-e az igényeinek. Ha igen, akkor nem érdemes késlekedni, hanem minél előbb elkezdeni a takarékoskodást.