Press "Enter" to skip to content

Mit kell tudni az online pénztárgépekről?

A nyár folyamán a NAV folyamatosan ellenőrzéseket tartott a fővárosban és a balatoni régióban is. Érdemes cikkünket elolvasni, hiszen megtudhatjuk mire érdemes odafigyelni, hogy a vonatkozó szabályoknak megfeleljünk.

Minden esetben bizonylatot kell kiállítani az értékesítésről, ami lehet számla vagy nyugta. Számla esetében a vevő neve és címe rajta kell, hogy legyen a nyomtatványon. Akiket pénztárgéphasználatra köteleztek azoknak csak pénztárgéppel lehet nyugtát kiadniuk. A nyugtát minden esetben oda kell, adni a vásárlónak vagy olyan helyre kell tenni, ahonnan egyszerűen el tudja venni. Áfa-s számla kiállítása esetén nem kell külön nyugtát is adni. Ha mégis bekerül a pénztárgépbe, akkor kétszeres adatszolgáltatás történik, amely szintén nem túl pozitív. A kasszában megtalálható pénzösszegnek mindig meg kell egyeznie a kiadott bizonylatok összegével, ezt is ellenőrzi a NAV szúrópróbaszerűen. Pár forint eltérésnél még nem rónak ki büntetést, hiszen az a visszaadásból is adódhat, de lényegi eltérés esetén számíthatunk a büntetésre. Minden nap a kassza nyitásakor rögzíteni kell az induló pénzkészletet és kassza zárásnál a záró pénzkészletet. Ha napközben mégis kivennénk pénzt a kasszából, akkor arról minden egyes esetben bizonylatot kell kiállítani. Minden pénztárgépnek van egy AP száma, amit jól látható helyen fel kell tüntetni. Ez egy egyedi azonosítószám, amelynek meglétét szintén ellenőrzi a NAV.

Sokan nem tudják, de a pénztárgépnaplónak mindig ott kell lennie az üzletben, ahol a pénztárgép is van. A naplóban minden feltüntetésre kerül, amely kapcsolódik a pénztárgép életútjához, ezt is megnézik. Ilyen lehet egy javítás, egy szervízbe való átadás vagy akár egy éves felülvizsgálat. Ha bekerül a szervízhez a pénztárgép napló, akkor azt a szervízesnek be kell jegyeznie, ellenkező esetben gond lehet ebből is. Amikor szervízbe van a pénztárgép, akkor nyugtát kell kiállítani. A NAV és a pénztárgép közötti adatkapcsolatot minden tulajdonosnak biztosítania kell. A pénztárgépeket évente egyszer felül kell vizsgáltatni és a naplóállományokat ugyan úgy be kell tudni mutatni a NAV-nak még ha az beküldésre is került. A szabályszegőket a NAV üzletbezárással, pénzbírsággal sújtja.