Press "Enter" to skip to content

Mennyit keresnek az informatikusok 2018-ban?

A 2018-as Salary Guide kiadványa a magyarországi IT cégek adatait használta fel, hogy mindezt kiderítse. A kiadványt a Hays magyarországi leányvállalata készíti, akik saját adatbázisuk alapján dolgoznak. Nyilvántartásukban összesen 100 000 jelölt van ezek között vidéki informatikai vállalatok, multinacionális vállalatok is megtalálhatók. A fizetések az adatbázisban munkakörre és a munkatapasztalatra lebontva jelennek meg. A Salary Guide egyes programozási nyelvekre is lebontva értékeli a kapott eredményeket. Tapasztalt valamint junior kategóriába sorolja a munkavállalókat az egyszerűség kedvéért.

Az adatbázis egyáltalán nem tartalmazza a fizetésen felül kapott bónuszokat és egyéb juttatásokat, de ugyanakkor elmondták, hogy a cafetéria és a juttatások nagy szerepet játszanak a munkavállalók életében, ezen felül az otthoni munka és a sportolási lehetőség is sokat nyom a latba. A Hays útmutatója következtetéseket is képes levonni a munkaerőpiaci változásokról, így azt is meg tudják mondani, hogy az adott fejlesztő az elmúlt 5 évben hány projekten dolgozott. Illetve arra is képesek, hogy a speciális szakértelmet vagy éppen az új technológiával kapcsolatos ismereteket értékeljék. Az informatikusokra az utóbbi időben jellemző volt a nagymértékű fluktuáció, hiszen a szerteágazóbb ismerettel rendelkező és széles körben dolgozó informatikusokra egyre nagyobb a kereslet. A funkcionális programozási területekre keresik a mély szaktudással rendelkező fejlesztőket, amely informatikusok megtartása nem kis feladatot ró a vállalatokra. Természetesen ezen a területen a fizetések is sokkal magasabbak.

A fejlesztői bérek az adattudományi téren és az IoT fejlesztésekben magasabbak, hiszen ez a terület még gyerekcipőben jár. A szakemberek száma igen alacsony és értük folyamatos a verseny a multik részéről is. Általában ezek mellett a JavaScript, a C# és a Java területek a kapósak. Ezeken a területeken a bérek 2019-ben is tovább nőhetnek. A fejlesztőknek azonban azzal is érdemes számolniuk, hogy a bérek lassan elérik a tetőpontot és onnan már nem lesz tovább felfelé. A juniorok jelenleg 400 és 450 ezer forint bruttó körül keresnek, míg a tapasztaltabbak akár 1 millió forintot is hazavihetnek havonta. Aki még pályaválasztás előtt áll SOS startoljon rá ezekre a lehetőségekre.