Press "Enter" to skip to content

A legjobb kártyajátékok felnőtteknek: mivel érdemes eltöltened a péntek estét?

Minden évben rengeteg kártyajáték jelenik meg a piacon, bár ez közel sem azt jelenti, hogy mindegyik népszerű és kelendő. Akad azonban pár olyan, amelyek közül több is hamar a játékosok kedvencévé vált. Ne feledkezzünk meg azokról a klasszikusokról sem, amelyek évtizedek óta velünk vannak és mindig adnak lehetőséget a kikapcsolódásra. Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobbakat, amikkel eltölthetitek a péntek estéket!

A legnépszerűbb kártyajátékok

Akár online játszol, akár társaságban, rengeteg kártyajáték közül lehet ma már válogatni. A Deluxe csapatánál dolgozó Boros Antal például a pókerjátékokat kedveli leginkább, mert saját megfogalmazása szerint “ez az a játék, amely éberen tartja az elméjét”. Emellett ott vannak azok a klasszikusok, amelyek sosem mennek ki a divatból, szinte minden nyaraláson kikapcsolódást jelentenek. Nagyon sok élvezetes kártyajáték akad, amelyben nem akarattal ugyan, de igencsak ki tudsz szúrni a másikkal.

A Vigyázz 6! egy nagysikerű és díjnyertes változat, amelyben a cél, hogy a játékosok megszabaduljanak a kezükben található lapoktól. Mindezt úgy, hogy az asztalról ne kapjanak plusz kártyákat. Rajtad kívül további 9 ember csatlakozhat a játékhoz, nem véletlen a felnőttek egyik kedvenc parti kártyajátéka. Egyszerűen tegyél le négy kezdőlapot, mellé pedig olyanokat rakhatsz le, ami emelkedő számsorrendben egymás után jön. Kizárólag abba a sorba rakhatod, ahol a legkisebb a különbség a két lap között. Emellett csak a legkisebb lapodat játszhatod először ki és a sorban maximum öt lap kaphat helyet. Van pár dolog tehát, amire ügyelni kell a Vigyázz 6! esetében.

A Skyjo kártyajáték

A Skyjo egy gyors és könnyed családi kártyajáték, amit bármikor és bárhol elővehetsz. A célja, hogy a kártyalapokat cserélgetése közben a lehető legkevesebb pontot gyűjtsd össze. Mindenkinek van egy saját játéktere, így kisebb gyermekek számára kiváló megoldás a számok gyakorlásához, felnőtteknek viszont remek partijáték péntek estékre. Hamar megtanulható, ami szinte pillanatok alatt a család kedvence lesz. Kétféle játékmenet van, így először kezdhetitek a könnyűvel, aztán fokozatosan térjetek át a nehezített terepre. A kártyajáték 8 éves kortól ajánlott és 2-8 főig nyugodtan szórakozhattok vele nagyjából 30 percen keresztül. Aztán mehet az újabb parti.

A What do you meme

Ebben a kártyajátékban az internet sztárjai, a mémek kapnak fonto szerepet. Társíts frappáns megjegyzéseket a vicces képekhez és nyerj Te a végén! Versenyezzetek, hogy ki tudja összeállítani a legviccesebb mémet a kép és a szöveg kártyák párosításával. Minden körnek az adott bírója döntheti el, hogy melyik volt a legötletesebb választás. A játékmenet szerint a játékosoknak ki kell osztani 7 szöveg kártyát, majd kijelölni az adott kör bíráját. A bíró megnézi azokat, majd pedig eldönti, hogy melyiket akarja az adott körben elbírálni. Megmutatja azt a többi játékosnak, akik ezt követően kiválasztanak egyet a sajátjuk közül, ami szerintük a legjobban passzol a másikhoz. A választás után a bíró eldöntheti, hogy melyik játékos döntése volt a legfrappánsabb.

Asszociációs kártyajátékok

Az asszociáció során a játékosok kapcsolatot létesítenek kettő vagy akár több dolog között. Tudatosan alkalmazva segíti a megfigyelt személy vagy tárgy, esetleg esemény memorizálását. Ilyen játék például a Motamo, a Similo sorozat, vagy éppen a Brain Storm és a Matchify sorozat. Mindegyik nagyon népszerű a felnőttek körében, hiszen megmozgatja az agytekervényeket, összehozza a családot és a baráti társaságot, nem utolsó sorban szórakoztat.

Az UNO-hoz hasonló változatok

Ki ne ismerné a klasszikus UNO-t, amiben Te is biztosan megszivattad már egy társadat egy plusz négyes lappal. Ezeknél a kártyajátékoknál a lerakott kártyákra helyezhető a következő lap, ezáltal a játék jóval interaktívabb, mint a többi. A lapot-lapra változatok nagy részével könnyedén kiszúrhatsz a másikkal. Éppen ezért az UNO már elérhető többek között Minecraftos verzióban is. Ehhez hasonló például a Robbanó cicák és persze a szintén népszerű Solo.

Ezek mindegyike kiváló választás a péntek estékre, amikor egyszerűen csak összegyűlnétek és szórakoznátok egyet egy pakli társaságában.