Press "Enter" to skip to content

Itt a nyár és vele együtt a villámcsapások

Mit tehetünk, ha villámcsapás ér minket vagy a közvetlen közelünkben tartózkodókat? A nyári időszakban sokasodnak a viharok és ezzel együtt a villámcsapások száma is. Egy óvatlan pillanat elég ahhoz, hogy súlyos sérüléseket okozzanak. A villámcsapás az elektrotraumák csoportjába tartozik, és ide sorolják az áramütést is. Az egészségügyi károsodás mértéke mindig az áram erősségétől függ, illetve attól, hogy a test mely részét érte az áramütés. Talán kevesen tudják, de a károsodást egyéb emberi szervezetre jellemzők is befolyásolják, mint például a verejtékezés mértéke, illetve az adott személy pszichés vagy akár fizikai állapota. A verejtékezés a sokszorosára is képes növelni az elektromos vezető képességet, így akik jobban verejtékeznek, sokkal könnyebben érheti őket áramütés. A bőr ugyan szigetel, de nem mindenhol csak ott ahol elszarusodott vastagabb részek is vannak. Ilyen például a tenyerünk. Áramütéskor a testünkbe egy ponton lép be az áram, majd egy egyenes úton végig haladva egy másik ponton lép ki. Az útvonalon lévő szervek mindegyike sérülhet.

Áramütés során a következő károsodások következhetnek be: izom- és idegszövet károsítás, égési sérülés. Az éppen adott áram fizikai jellemzőjével arányos az áramütés erőssége, így lehet, hogy megússzuk egy enyhe bőrpírral, de az is lehet, hogy sokkal súlyosabb égési sérülést szenvedünk. Ahol az áram behatol a testünkbe, ott egy picike gombostűfejnyi pont lesz látható, amely sokszor a testből való kilépés helyén is érzékelhető. Specifikus hatása, hogy a vázizmok görcsbe állnak így vázizom szakadás, vagy akár a csontok törése is bekövetkezhet. Égési sérülések esetén tilos kézzel hozzáérni a területhez. A különféle kenőcsöket és egyéb csodaszereket sem szabad ilyenkor használni, csak tiszta vizet. Ha hólyagosodik a felület, akkor a hólyagokat ne szúrjuk ki. Áramütéskor a központi idegrendszer is sérülhet, ezáltal bekövetkezhet a légzőközpont bénulása majd a légzésmegállás.

Villámcsapáskor igen nagy feszültség éri a szervezetünket. Villámcsapáskor a hallásunk és a látószerveink is károsodhatnak. Nagyobb villámcsapáskor a dobhártyasérülés is elkerülhetetlen, amely teljes süketséget is eredményezhet. A természetben való kiránduláskor figyeljünk oda, hogy ha nagyfeszültségű vezetéket látunk leszakadva, még véletlenül se közelítsük meg, hiszen az úgynevezett lépésfeszültség miatt a vezeték pár méteres körzetében is érhet bennünket áramütés.