Press "Enter" to skip to content

Hatalmas boldogságot, de lelki krízist is okozhat a lánykérés

Bár a közfelfogás az, hogyha egy lányt eljegyeznek, akkor az legalább két lépéssel a föld felett jár, ez nem mindig igaz. Különféle reakciót válthat ki a karikagyűrű az újdonsült menyasszonyokból.

Az emberi kapcsolatok folyamatosan változnak, fejlődnek, alakulnak.

Ez egyaránt igaz a baráti, családi és párkapcsolatokra, de a leglátványosabb lépések e két utolsóra jellemzőek igazán.

Mikor két ember egymásra talál, óhatatlan igénye mindkét félnek, hogy kapcsolatuk újabb és újabb szintre lépjen, legyen szó egymás felvállalásáról, összeköltözésről, eljegyzésről, házasságról vagy épp családalapításról.

Miért járunk a felhők felett, ha megtörténik a lánykérés?

Röviden: azért, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a párunk velünk képzeli el a jövőjét és – adott esetben – nem csak magunkban dédelgetjük a hosszú, boldog közös életről szóló álmainkat.

Kicsivel hosszabban: a kiegyensúlyozott párkapcsolatok természetes velejárója, hogy építkeznek, időről-időre meglépik a következő lépcsőfokot.

Van olyan férfi, akinél gyorsabban, másnál lassabban érik meg az elhatározás a lánykérésre, de ha eljut odáig, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az elköteleződés mellett dönt.

Ez pedig a nő számára még nagyobb biztonságérzetet nyújt a karikagyűrű, hiszen a házasság a mai napig komoly értéknek számít.

Persze, néha az is belejátszik a hatalmas örömbe, hogy egyfajta elvárás is az eljegyzés egy hosszú párkapcsolat során, és – ha nem történik meg – szorongást okozhat, olyan gondolatokat, hogy talán nem gondolja komolyan a partner az egészet.

Ez a szorongás oldódik fel egy pillanat alatt, amikor előkerül a karikagyűrű. Hiszen a lánykérés egyfajta visszaigazolás arról, hogy ugyanazon az úton jár a páros és minden a legnagyobb rendben van, nem kell a szakítástól tartani!

Kellemetlen meglepetés: pszichózist is előidézhet a karikagyűrű

Elsőre talán furcsán hangzik, de nem minden nőt tölt el kizárólag földöntúli boldogsággal az, ha feleségül kérik, sőt, egyfajta krízisként élik meg az érintettek.

Ez nem új keletű dolog, de csak nemrég kapta meg hivatalos nevét a szakértőktől. Az „eljegyzési gyűrű pszichózis” azt jelenti, hogy a lánykérés után az újdonsült menyasszonyt egyfajta félelem, szorongás tölti el, mivel úgy érzi, hogy az élete és a párkapcsolata végérvényesen és végletesen megváltozik, többé nem marad semmilyen szabad tere a saját életében.

Ezzel a helyzettel ugyanúgy meg kell küzdeni az érintetteknek, mint bármilyen más felmerülő problémával.

Először is el kell fogadni azt a tényt, hogy attól, hogy karikagyűrű került az ujjunkra, még nem változik meg az életünk teljes mértékben, a nap ugyanúgy felkel, és ugyanolyan hatással vagyunk a párkapcsolatunkra, mint a nagy kérdés előtt.

A döntési képességünk és lehetőségünk megmarad, nem válunk tehetetlen bábokká.

Őszinte kommunikációval sok esetben otthon is feloldható ez a krízis. Ha mégis úgy érzi egy menyasszony, hogy számára ez feloldhatatlan feszültséget jelent, amit nem tud megbeszélni a párjával, érdemes szakemberhez fordulnia.

A terapeuta – a találkozók során – a felszínre hozza a szorongás valódi okát és segít abban, hogy könnyebben megoldhassa a problémát.

Ez a módszer már csak azért is praktikus, mert így elkerülhető az elfojtás és az, hogy az idő előrehaladtával, elemi erővel törjön elő a szorongás, ami akár az egész párkapcsolat végét is előidézheti.

Karikagyűrűvel vagy anélkül, a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élő emberek élete jobb

Rengeteg kutatást végeztek abban a témában, hogy milyen hatással van az emberek egészségére, ha párkapcsolatban élnek.

Természetesen itt a jó párkapcsolatokról van szó, a „mérgező” viszonyok nyilvánvalóan károsak mindenki számára.

A szakértők arra jutottak, hogy az elkötelezett emberek – azon kívül, hogy egymást támogatják a kapcsolatuk ideje alatt – felerősítik a másik jó tulajdonságait és ösztönzik, bátorítják egymást abban, hogy megéljék céljaikat.

Ez segít könnyebben feldolgozni a stresszt is, ami kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életet, ezáltal jobb egészséget eredményez.

A nők ugyanis jobban odafigyelnek az egészségmegőrzésre, és egy párkapcsolatban ezt a figyelmet kiterjesztik a másik fél jólétére is.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a házas férfiak nem halnak korábban, mint agglegény társaik, még akkor sem, ha a szóbeszéd így tartja! Egyszóval a karikagyűrű a jobb élete záloga!