Press "Enter" to skip to content

Gluténmentes pizza vagy kenyér? Ebből a tésztából mindkettő kisülhet!

Gluténmentes étrendet vagy kénytelen követni? Úgy érzed, csak a lemondásokról fog szólni a jövő? Mielőtt azt gondolnád, hogy soha többé nem ehetsz egy jó pizzát vagy süteményt, érdemes tudnod, hogy az alapanyagok körültekintő megválasztásával továbbra is élvezheted a gasztronómia szépségeit. A schaer.com weboldala szerint ezzel a gluténmentes tésztával pizzát és házi kenyeret ugyanúgy lehet sütni.

Vannak, akiknek súlyfeleslegük miatt nem javasoltak a búzalisztből készült kenyerek és a mennyei pizzák, mások gluténérzékenyek, és kínzó tüneteiknél fogva ajánlott számukra jó néhány alapanyag kerülése. Aligha akad azonban olyan ember, aki ne szeretné a pizzát. A Szicíliából világhódító útjára indult finomság elkészíthető olyan lisztkeverék használatával, amelyet gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. S hogy mi a helyzet a feltétekkel? A csirke, a pulyka, vagy éppen a tonhal bátran mehet a pizzára, de természetesen a sajtokról sem kell lemondani. Érdemes zöldségekkel is jól felturbózni a pizzát, hiszen a magas rostfogyasztás kifejezetten jót tesz az emésztésnek.

A gluténérzékenység gyakran jár együtt napi többszöri székeléssel, súlycsökkenéssel, hányingerrel, hasmenéssel, és a sokak által megtapasztalt puffadás is a tünetek között szerepel. Mivel alapvetően egy felszívódási rendellenességről van szó, így a megfelelő tápanyagok hiányában fáradtság, fejfájás, hajhullás jelentkezhetnek, amelyek a mikrotápanyagok hiányára vezethetőek vissza. A megoldás tehát nem más, mint a glutén étrendből történő kiiktatása.

A búzát, árpát, rozst tartalmazó ételeknek mindenképpen menniük kell a konyhából, de a boltok polcain sorakozó élelmiszereket is célszerű megnézni, és kifejezetten azokat keresni, amelyek gluténmentes jelzővel ellátottak. A bio boltokban igen sokféle alapanyagot be lehet szerezni, melyek köretként kitűnő választásnak bizonyulnak. A quinoa, a köles vagy a hajdina számos mennyei fogás alapját képezheti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az étrend megváltoztatásával és a glutén kiiktatásával javítható az életminőség, jobb lesz a közérzet, ez pedig megéri az odafigyelést. Akár a pizza vagy a kenyér is szerepelhet az ételek között, ám azok készítésekor feltétlenül a gluténmentes alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni.