Press "Enter" to skip to content

Gáz helyett jön a zöldenergia

A zöldenergia segítségével kitermelt áram sokkal költséghatékonyabb megoldásnak ígérkezik, mint a gáz. A háztartások energiaellátása a jövőben drasztikusan olcsóbb lehet. A háztartások sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint az ipar vagy a mezőgazdaság, ezért ők olcsón juthatnak a zöldenergiához.

Az időjárás függő energia felhasználása már így is bővül szerte a világon, de a megtermelt elektromos áramot igyekszik mindenki tartalékolni. A tartalékolás miatt a technológia pedig folyamatosan fejlődik, hogy minél nagyobb mennyiségű energia eltárolására legyünk képesek. Az USA energiatárolási piaca folyamatosan bővül, a GTM Research által végzett kutatás szerint 2018 évben ez már megduplázódni látszik. A Bloomberg is foglalkozik ezzel a témával, hiszen jóslatuk szerint 2030-ra a piaci szegmens hatszor fog duplázódni. Akit érdekel a téma, olvasgassa a greentechmedia.com szakportált.

Az USB elemzője, Sam Arie szerint egy vízforralónyi mennyiségű víz alternatív energiával való felforralása 2010-ben mindösszesen 3 pennybe került. 2020-ra ez már csak fél penny lesz és 2030-ra talán már ingyenessé is válik. A háztartások áramszámlája ezzel összhangban szinte a nullájára tud majd visszazuhanni. Fontos, hogy a környezetbarát áram felbukkanásával egyidejűleg a fogyasztók és az elektromos energiát előállító és szolgáltató vállalatok is lépéseket tegyenek. A cégek egyre többet tartalékolnak a megújuló energiaforrásból származó energiákból. Ennek érdekében 146 terrawattóra elektromos energia vásárlását vállalta 140 vállalat. Az elektromos energia csak megújuló energiaforrásból származhat és a kezdeményezés a Climate Group RE 100. Ez a mennyiség megfelel Lengyelország egész éves energia fogyasztásával.

Az új ágazat azonban okosabban gondolkodik, hiszen már nem a kormányoktól fognak függeni, hiszen a zöldenergiát állami támogatás nélkül is meg lehet valósítani. Itt egyes egyedül a piaci verseny lesz jelen, hiszen az alternatív energia sokkal olcsóbb, mint bármely más energia. A már meglévő közüzemek valószínűleg ebbe nem tudnak majd bekapcsolódni, hiszen függenek az államtól, de új vállalatok jönnek majd létre, amelyek kicsit hasonlítanak majd az olajmultikhoz.