Press "Enter" to skip to content

Hogyan zajlik a fog implantátum menete?

A fogpótlás szükségességére nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Bár a modern fogászat elsődleges célja a fogmegtartó kezelések alkalmazása, de nem mindig lehetséges ezeket tartósan kivitelezni. Amennyiben végül a foghúzásra esik a választás, akkor sem kell azonban elkeseredni, hiszen olyan korszerű megoldások közül válogathatnak a páciensek, mint a fogászati híd alkalmazása, vagy a leginkább népszerű implantátum alkalmazása.

Miért ilyen fontos az elvesztett fog mihamarabbi pótlása? Hogyan történik a műfog beültetése? Mennyi fájdalommal jár a folyamat? A kérdések gyakran felmerülnek az érintettekben, és a jó fogorvos arról is megmutatkozik, hogy minden bizonytalanságot eloszlat, részletesen tájékoztatja a pácienst.

Az FR Dental Fogászat weboldalán még több részletet tudhat meg a fogászati implantátumról. Az implantátum segítségével egyetlen fog éppen úgy pótolható, mint például a teljes fogsor rögzítése is megoldható ilyen módon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogászati híd egyik pillérét is alkothatja implantátum, tehát felhasználási köre rendkívül széles. Nagy előnye, hogy akár egy életen át tartó fogpótlásként szolgál, ráadásul a kivehető fogpótlás helyett is alternatívát kínál.

A fogászati implantátum beültetése az általános szájhigiéniai kezelésekkel indul, majd a szájsebészeti beavatkozás keretein belül a fogorvos un. csontfészket alakít ki a műgyökér számára. Ez a speciális felületi kialakítással rendelkező anyag képes teljesen rögzülni az állkapocsban, ezzel biztosítva a tökéletes terhelhetőséget. Ennek természetesen fontos előfeltétele az, hogy elegendő csontanyag álljon rendelkezésre. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a mihamarabbi fogpótlás a csont állományának megőrzéséért is rendkívül lényeges. Természetesen van lehetőség a csontpótlásra, ám így a folyamat hosszabb időt vesz igénybe.

Alapvetően a műgyökér rögzülése 4-6 hónap, majd ezt követően kerül rögzítésre a tényleges műfog. A fogsor egészéhez tökéletesen passzoló implantátum tartós megoldást kínál, akár a kivehető fogsor rögzítéséhez is. Ilyenkor a megfelelő pontokra ülteti be a fogorvos a műgyökereket, ezzel stabil támaszt biztosítva a fogsornak.

A helyi érzéstelenítésben zajló beavatkozás fájdalommentes, ám utána a megfelelő szájhigiéniára való figyelés szintén nélkülözhetetlen. A fogászati implantátum nem véletlen örvend minden korábbinál nagyobb népszerűségnek, hiszen esztétikum és rágóképesség tekintetében is az eredetivel összetévesztésig hasonló végeredményt kaphat a páciens.