Press "Enter" to skip to content

Figyeljünk oda, óvatosan a mobilbankolással!

Manapság egyre gyakoribb az a tendencia, hogy egyszerűen a mobilunkon keresztül ellenőrizzük egyenlegünket és még a tranzakciók többségét is innen indítjuk el. Régen az ATM vagy a banki telecenter segítségével kérdeztük le az egyenlegeket, de ez ma már sokkal bonyolultabbank tűnik, mint egyszerűen megnyomni pár gombot a telefonunkon. Az igen kényelmes hétköznapi bankolás nem teljesen mondható veszélytelennek, hiszen a kiberbűnözőktől tartani kell. Személyes adatainkhoz és természetesen a bankszámlánkhoz is hozzáférhetnek, ha nem gondoskodunk a megfelelő biztonságról.

Számítógépeken és okostelefonok segítségével végezzük a bankolások többségét, amely nem veszélytelen. Mobiltelefonos alkalmazások és böngészőprogramok segítenek mindenkit a netes bankolásokban, ezért ezeknek a felületeknek bombabiztosnak kell lenniük, hogy védjék adatainkat. A mai világban senki sem telefonál be a bankba, hogy mennyi az egyenleget, hiszen a telebankár kóddal ezt is meglehet tenni, inkább megmarad mindenki a telefonos módszernél és gyorsan lekérdezi egyenlegét, bárhol is van. A különféle mobilalkalmazások terjedésével sajnos a veszély is sokkal fenyegetőbb. A rosszindulatú szoftverek nagyon gyorsan ellopják a pénzt a bankszámláról. A mobilalkalmazásokat sokszor banki alkalmazásnak álcázzák és így használják ki a gyanútlan netbankolókat. Amikor az ügyfél belép egy ilyen programon keresztül a netbankár szolgáltatás felületére, máris megvan a baj, hiszen az összes adat a kiberbűnözők kezében lesz és vele együtt a számlánk is nagyon gyorsan nullára futhat.

A ravasz bűnözők ellen védekezni kell, így mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a pénzlopást. Akik kellően odafigyelnek, azok nem kerülhetnek bajba. Fontos tudni, hogy ezek az ál banki alkalmazások soha nem érhetők el a már jól megszokott helyeken, azaz az app store, a Google Play, az ITunes vagy akár az Amazon. Ezekről a helyekről csak legális és hivatalos banki alkalmazások tölthetők le. Ezeken a helyeken mindig teszteli az egyes alkalmazásokat, ezáltal a kiberbűnözők itt nem tudnak kibontakozni. Minden esetben hivatalos forrásból származó alkalmazást töltsünk le.