Press "Enter" to skip to content

Csoportokat, platformokat, fiókokat távolított el a Twitter és a Facebook

652 FB oldal és 284 Twitter fiók szűnt meg az elmúlt napokban. A tartalmak többsége orosz eredetű volt, nyilatkozta Nathaniel Gleicher az FB kiberbiztonsági felelőse. Ezek a tartalmak jórészt Szaúd-Arábia vagy éppenséggel Izrael ellenesek voltak és az iráni propagandát támogatták. Latin-Amerika, USA, UK területeken lévő internetszolgáltatókon keresztül terjesztették a tartalmaikat. Ezeken a területeken élőket próbálták befolyásolni, amelyet a Twitter összehangolt manipulációnak titulált.

A Twittert és az FB-t is a FireEye cég figyelmeztette, akik kiberbiztonsággal foglalkoznak. A biztonsági cég szerint pár oldalt a Liberty Front Press üzemeltetett, amely egy iráni állami médiához kapcsolható cég. Ezeket az oldalakat 2013 és 2017 között folyamatosan hozták létre. Brit és amerikai kormányzati illetékeseket is megkeresett aggodalmával a Facebook. Ezeket az oldalakat eltávolították, emellett olyanokat is, amelyeket orosz katonai hírszerzői források irányítottak. A hírszerző Ukrajnai és Szíriai vonatkozású tartalmakat adtak közre. A Facebook elnök-vezérigazgatója kedden este telefonkonferenciát tartott. Mark Zuckerberg közölte, hogy hónapok óta folynak a nyomozások és ezen időszak alatt folyamatosan megfigyelték az oldalakat, hogy a teljes hálózatra lecsaphassanak. Az oldalak törlésével szerinte a folyamat még nem ért véget, ezért nem adják fel és további nyomozásokat folytatnak.  Kedden reggel még a bejelentés előtt a Microsoft orosz heckertámadási kísérletekről számolt be. Ennek a támadásnak a célpontjai amerikai politikai intézmények voltak, úgy, mint a Nemzetközi Republikánus Intézet illetve különböző republikánus politikusok fiókjai.

Zuckerberg még áprilisban nyilatkozta, hogy olyan eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a kamuprofilokat is képesek kiszűrni. Az FB algoritmusai folyamatosan fejlesztés alatt állnak, ezért egyre fejlettebbek és kifinomultabbak. Sokan támadják az FB-t hogy cenzúráznak és nagy valószínűséggel a magyar választásokat is valamilyen módon befolyásolták. Az FB vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligenciát nagyon gyorsan átláthatóbbá kell tenni és fontos, hogy a felhasználók megértsék ezt és maguknak az algoritmusoknak a működését is.