Press "Enter" to skip to content

Az új technológiák miatt újra nagy szükség van a diplomásokra, de vajon a 45 év felettiekre is?

Pár éve 2010 környékén több szakmunkásra volt szükség, hiszen Magyarország újraiparosításra szorult. A fejlett gazdasági innovációk és az új technikák azonban mostanra már több diplomás foglalkoztatását teszik szükségessé.  Ma nagyon nagy igény van a diplomás szakemberekre, akik még a szolgáltatások területén is könnyedén elhelyezkedhetnek. Az Oktatási Hivatal adatai alapján megállapítható, hogy a járások között kiemelkedő helyen szerepel Debrecen, Győr, Szeged és Pécs is, ha a 10 000 fős hallgatói létszámot tekintjük. Nagyon sok járásban nem érhető el a felsőoktatási képzés, ezért ezek a területek fejlődésre szorulnak.

Mi a helyzet a 45 év feletti diplomával rendelkezőkkel? A Restart-up kutatása szerint a 45 év feletti diplomások jó része még mindig olyan helyen és pozícióban dolgozik, amely nem felel meg végzettségének. Összesen 234 diplomást kérdeztek meg a felmérés során. Természetesen utóvizsgálatokat is végezték, mely során kiderült, hogy még mindig inkább elnyújtják a toborzási időt a cégek, semhogy 45 év felettieket alkalmazzanak. Természetesen a Restart-up a HR vezetőket is megkérdezte az okokról. A vezetők többsége a generációs különbségekre, a digitális lemaradásra és a folyamatos egészségügyi problémákra hivatkozott. Szakemberek szerint ez azonban nem így van, hiszen az idősebb korosztály manapság sokkal jobban odafigyel az egészségére, mint a fiatalok és az új szoftvereket is képesek igen gyorsan elsajátítani.

Maguk az álláskeresők szerint az életkor, a fizetési igényük és a túlképzettségük akadályozza meg őket abban, hogy a számukra megfelelő állást elnyerjék. Sok 45 év felettinek hiányos a nyelvtudása és a szakmai önkifejezésük sem számottevő. Az idősebb munkavállalók sok esetben magasabb fizetési igényt támasztanak, mint a fiatal pályakezdők vagy a fiatal diplomával rendelkezők. A 45 év felettiek számára ezen felül fontos, hogy a munkájuknak legyen értelme. Pest megyében és a fővárosban további gondot okoz, hogy a kiválasztási folyamat során el sem jutnak az első telefonbeszélgetésig a 45 év felettiek.