Press "Enter" to skip to content

A szemünk minden bajt elárul

A szemünk egészségével egyre ritkábban foglalkozunk, pedig alapvetően igen nagy szükség lenne rá. Nem árt, ha törődünk vele, hiszen egy nagyon fontos szervünk. Pár tünet alapján azonnal szakembert kell felkeresni.

Pókhálószerű formák lebegnek előttünk, illetve fényvillanásokat látunk. Ebben az esetben az üvegtest nevű rész a felelős. A szemgolyó hátsó részén elhelyezkedő zselészerű anyag az idő múlásával egyre folyékonyabb lesz és apró lebegő részek alakulhatnak ki benne. Ezeket látjuk hálószerűen. Ha nagyon sűrűn látunk ilyent, akkor megeshet, hogy a retinánk vagy a szem erek sérültek, így azonnal orvoshoz kell fordulni. Ma már nem ritka, hogy ég és fáj a szemünk. Ez köszönhető a rengeteg számítógépezésnek, de akár baktériumok és kórokozók is állhatnak a háttérben. Fertőzés esetén kötőhártya gyulladás is kialakulhat. Ilyen esetekben mindig jobb, ha megmutatjuk szemünket egy orvosnak. Akkor is égő érzés alakulhat ki, ha erős napfény vagy esetleg mesterséges fény éri a szemünket. Szoláriumozás közben is megéghet a szem, így érdemes azt arra a pár percre letakarni.

A nagyon száraz és vörös szem a kitágult vérereknek köszönhető. Kémiai irritáció illetve pollenérzékenység esetén kell ezzel a fájdalommal számolni. Akkor száraz a szemünk, ha nem termelődik megfelelő mennyiségű könny és ezáltal nem elég nedves a szemgolyónk. Bekövetkezik a szemszárazság. Ma már lehet recept nélkül is műkönnyet kapni a patikákban, érdemes ezzel próbálkozni. Ha nem oldódik meg a problémánk, akkor szintén keressük fel a szakorvost, hiszen számtalan autoimmun betegség előzetes tünete lehet a szemszárazság. A szem fehér részén megjelenő folt akár melanoma is lehet, így ebben az esetben is haladéktalanul keressük fel a szakorvost. Ez ugyan elég ritka betegség, de soha nem tudhatjuk, mikor támadja meg a mi szemünket. Végül fontos elmondanunk, hogy bármilyen rendellenességet is észlelünk, amely már hosszabb ideje fent áll szükséges az alapos orvosi kivizsgálás, hiszen a szem sok mindent elárul.