Press "Enter" to skip to content

A robotok elvehetik a munkánkat?

A digitális gazdaság az elmúlt években igen sokat változott, így a munkafolyamatok akár tízszer gyorsabban is elvégezhetők a robotok segítségével. A robotok segítségével Európában 10 munkahelyből akár 4-6 munkahelyet is a robotok vehetnek át, ezzel a munkahelyek száma csökkenni fog. A világ fejlett gazdaságaiban akár 5 millió állás is megszűnhet a robotoknak hála.

Az automatizálás fejlődésével egyidőben megnő majd a munkahely váltások száma is, hiszen ahol beállítják a robotokat, ott emberi munkára már nem lesz szükség és tovább kell állni másik munkahelyet keresni. Egy embernek az elkövetkezendő évektől élete során így akár 15-20 munkahelye is lehet. Több szakember szerint a 3. ipari forradalom előtt állunk. A 19. és a 20. században a 2. ipari forradalom idején az infrastruktúrát minden esetben úgy tervezték meg, hogy a tulajdonosok még véletlenül se járjanak rosszul. A 3. ipari forradalom már széttagolt tervezésű és kevésbé összpontosított. Szakértők szerint egészséges piaci verseny van jelenleg a tech-cégek tekintetében, de mindegyiknek elsődleges célja, hogy saját szolgáltatását vonzóvá illetve vonzóbbá tegye versenytársainál. A digitalizációban mindenképpen lehetőségek vannak, amelyeket sok cég ki is használ. Az Amazon például pénzügyi és jogi vonalon valamint az élelmiszerpiacon is felvásárolt több szolgáltatót. Egy globális áruházzá fog kinőni, amely már szinte úgy bánik az alkalmazottjaival, mint a robotokkal és nem is igazán tudja szabályozni. Minden kormánynak meg kell találnia a saját szerepét a digitalizációban és fontos, hogy a technológiai fejlődéssel is együtt haladjanak. Winnie Byanyma szerint csak így lehetséges, hogy fenntartsák az állami kontrollt.

Ma leginkább a gyártás területén dolgoztatnak robotokkal és ezeket a robotokat egyre-másra vezetik be a raktárakban is. De találkozhatunk robotokkal a kiskereskedelemben és az egészségügy területén is. Az utóbbi években Európa területén az automatizáció egyben nagyon sok munkahelyet is teremtett, de leginkább az építőiparban és a mezőgazdaságban szűnt meg a legtöbb álláshely. Manapság érdemes olyan állást találni, amelyet a robotok nem tudnak átvenni, tehát olyan munkára van szüksége mindenkinek, amely nem rutinfeladatokból áll. A rutinfeladatokat nagyon gyorsan át tudják venni a robotok és ekkor az élőmunkára már nem lesz szükség. A kreatív és szakértelmet igénylő munkahelyek megmaradnak, de a többi munkahely egyre inkább a robotoké lesz.