Press "Enter" to skip to content

A munkavállalók megtartásához adatvezérelt vállalati HR szemlélet szükséges

A munkaerő hosszú távú megtartása, a digitális transzformáció, az emberközpontú HR szemlélet foglalkoztatja ma Magyarországon a HR vezetők és szakemberek többségét. A folyamatok integrációja, a mérhetőség és az újszerű megoldások ma már elengedhetetlenek. A digitalizáció már olyan mértékű, hogy mindenképpen meg kell felelni az igényeknek. Az ISB és a Spark Institute egy közös felmérést is készítette, amelynek elemzése során megállapították, hogy a releváns és fontos információk összegyűjtése és azok hasznosítása ma már nagyban befolyásolják a cégek működését. Ha a szakemberek ezeket az információkat feldolgozzák és értékelik, akkor még időben kezelni tudják a kihívásokat.

A kutatás során több humán erőforrás menedzsmenttel foglalkozót is megkérdeztek, így 192 HR szakember véleménye alapján készült el a felmérés. A szervezeti kultúrával kapcsolatos nehézségekről és a jelenlegi szervezeti kultúráról kérdezték a szakembereket. Bodonyi Dániel, a Spark Institute Adatvezérelt HR képzés vezetője szerint az adatokra kell most már támaszkodnia minden HR szakembernek, amikor döntéshozatalra kerül sor. Integrált HR adatbázisokba és adatvezérelt szemléletű HR projektekbe ma már egyre több cég fektet be, hiszen elkerülhetetlen a változás. A Spark Institute képzéseket is tart, amelyek során azt is oktatják, hogy milyen adatok gyűjtése szükséges és ezeket az adatokat mire tudják felhasználni, valamint milyen eszközökkel alkalmazhatják. Az oktatás során interaktív szimulációval ismertetik meg a különféle stratégiákat.

A felmérés értékelése során az is kiderült, hogy a HR szakemberek többsége szerint a döntéshozók a szervezeten belüli stratégiai szerepüket nem ismerik el. A HR szakemberek többségét a döntéshozók nem vonják be a meghatározó döntésekbe, hiszen inkább végrehajtókként tekintenek rájuk. Szerintük ez az egyik legalapvetőbb probléma a szervezeteknél. Adatokra és mérésekre támaszkodva lehet a jövőben a HR stratégiai szerepét erősíteni, ehhez kétség sem férhet. Ma már számtalan megoldása létezik az adatok rendszerezésének, így érdemes ennek is alaposan utána nézni, ha a digitalizációval lépést szeretnénk tartani.