Press "Enter" to skip to content

A magyarok inkább az ujjlenyomat-olvasóra esküsznek

A legbiztonságosabbnak és a legnépszerűbbnek tartott megoldás az okostelefonok képernyőfeloldása terén az ujjlenyomat-olvasó. A Huawei egy online felmérést végzett közel 7000 fő részvételével. Még csak pár éve érhető el az ujjlenyomat-olvasó az okostelefonoknál, de máris átvette a vezetést a jelszóval védett képernyőfeloldással szemben. A magyarok többsége igen nyitott az új technológiák iránt, így nem volt nehéz dolguk a mobiltelefongyártóknak. Az arcfelismerést is egyre többen alkalmazzák, de leginkább az ujjlenyomat-olvasó mellett teszik le a voksukat.

Talán elmondhatjuk, hogy a jelszavas védelem teljesen kihalt, hiszen a kérdőívet kitöltök több mint 60% döntött az arcfelismerés és az ujjlenyomattal való védelem mellett. 2010 környékén kezdték meg az új technológiák bevezetését, amelyeknek 8 év kellett ahhoz, hogy teljesen átvegyék a vezetést a jelszóvédelemmel szemben.  A jelszavas védelmet már csak alig a felhasználók 40%-a tekinti megbízhatónak. Az arcfelismerő technológia 2016-ban kelt életre, de ezt még igen kevesen használják. Ezzel együtt a felhasználók szerint jelenleg ez a legbiztonságosabb megoldás, ha fel szeretnénk oldani mobiltelefonunkat. Érdekes azonban az, hogy a kérdőívet kitöltők 16 százaléka semmilyen képernyőfeloldási módot nem alkalmaz, azaz számukra a biztonság nem elsődleges szempont.

A technológia fejlődésével az emberek többsége azonban már azt is elvárja, hogy a legalacsonyabb kategóriás készülékek is képesek legyenek az ujjlenyomat leolvasására. A mobiltelefongyártóknak az elkövetkezendő években ebbe az irányba érdemes elmozdulniuk, ami a gyártást illeti, hiszen a kereslet ezt várja el tőlük. Manapság már a szülőknek is fontos, hogy a gyerekeknél lévő mobiltelefonok is a legbiztonságosabb megoldásokat tartalmazzák, hiszen az adatok védelme kiemelkedő fontossággal bír mindenki számára. Minden mobiltelefon vásárlás előtt érdemes körülnézni, hogy ár-érték arányban mely készüléket érdemes megvenni. A használt készülékek értékesíthetősége is teljesen megváltozhat, hiszen bizonyára sokkal jobban eladhatóvá válik egy olyan készülék, amely ujjlenyomat-olvasót vagy akár arcfelismerő rendszert is tartalmaz. Ezek a készülékek sokkal értékálóbbak mint elavult társaik.