Press "Enter" to skip to content

A Lidl és a Spar sem jár jól

A Portfolió már júniusban cikkezett a témáról, amely a kormány új szabályaival kapcsolatos. Szigorítanák a multik terjeszkedését, mégpedig a következőképpen: bruttó 400 négyzetméternél nagyobb alapterülettel rendelkező kereskedelmi ingatlanok esetében az építést, az átalakítás és minden egyebet, amely építésengedély-köteles szakhatósági jóváhagyáshoz kötik.

A 2012-ben életbe lépett törvényt megelőzően sokkal egyszerűbb volt egy új üzletet megnyitni, mint most a plázastop idejében. Az utóbbi időszakban a multik megvásároltak minden eladó üzletet és a saját profiljuk szerint átalakították. Erre továbbra is lehetőségük, de már szakhatósági jóváhagyás mellett tehetik meg mindezt. Az engedélyezési eljárások körét bővítik, így például a raktár egy részét már nem lehet eladótérré alakítani, illetve korlátozzák a már meglévő kereskedelmi tevékenységtől eltérő kereskedelmi tevékenység folytatását is. A bolthálózatok sem tudnak majd átvenni üzemeltetést más bezáró üzletektől, hiszen az utóbbi időben a versenytársaktól sorra vették át a bezárandó üzleteket. Biztosan sokan emlékeznek a CBA bezárásokra, amely üzletek nagy részét a Lidl és a Spar vette át. Éppen most Budapesten, az Andrássy úton nyit egy Spar, ami régen CBA üzletként üzemelt. Kaposváron a régi CBA helyén a napokban nyitják meg az új Aldit, míg a Tesco Celldömölkön nyit ilyen formában új áruházat.

Már ez a pár példa is elég ahhoz, hogy lássuk, szinte minden hónapra jut egy új üzletnyitás, amely egy csődbe ment cég régi üzlethelyisége volt. 2011 december hónapban a 300, míg 2015 januártól a 400 négyzetméteres üzletnyitás volt a határ a plázastop tekintetében. A külföldi áruházláncok ennek következtében nem tudtak már annyira terjeszkedni Magyarországon. Az engedélyezési eljárások szigorításával a piaci versenyt kívánják befolyásolni. Előre nem lehet tudni, hogy ez milyen változást fog hozni, de a kereskedelmi koncepción minden multinak el kell majd gondolkodnia.