Press "Enter" to skip to content

A hosszú kamatperiódussal rendelkező hiteleké a jövő

Az állam újra beavatkozik a hitelezésbe, hiszen az MNB egy újabb eszközt talált ki arra, hogy ebbe az irányba terelje a háztartásokat. Akik 2018 októberétől a legolcsóbb hitelek felé kacsintgatnak, most nagyon figyeljenek, hiszen csak akkor tudják álmukat valóra váltani, ha felkészültek a törlesztőrészletek drasztikus megugrására. A rövid kamatperiódusú hiteleknél a jövedelem 25%-a lesz a plafon, ez az az összeg, amelyet a bankok figyelembe vehetnek. Az adósságfék-szabályokat bárki megtekintheti a legújabb közlönyben, ahol közzétették ezt a legújabb MNB rendeletet.

Az MNB jelzáloghiteleknél fontosnak tartja, hogy a kamatváltozások ne terheljék a háztartásokat, hiszen sok esetben fizetésképtelenség a vége egy felvett hitelnek. Általában a 15-20 éves futamidőt választják a háztartások, amikor ingatlan vásárlásra kerül sor.  Sokan azonban a rövid kamatperiódus mellett döntenek, hiszen ezeknek a hiteleknek sokkal olcsóbb a havi törlesztőrészlete. Hogy mi történik akkor, amikor letelik a kamatperiódus és jön egy újabb, amely során már nagymértékű havi törlesztőrészlet emelkedés is várható, ebbe nem nagyon szoktak belegondolni a hitelt felvevők. A kedvezőtlen kamatváltozás pedig már csak hab a tortán. Rövid kamatperiódusra jelenleg minden bank sokkal alacsonyabb kamatot számol fel, hiszen a hitelek árazása így sokkal jobban nyomonkövethető. Kiszámíthatósággal azonban ebben az esetben egy hiteligénylőnek sem kell számolnia.

Természetesen továbbra is elérhetők lesznek az alacsonyabb törlesztőrészlettel kecsegtető hitellehetőségek, de az új intézkedés szinte kényszeríteni fog mindenkit arra, hogy hosszabb távon gondolkodjon. A nettó jövedelmeknek már csak a 25 százalékát vehetik figyelembe a bankok 2018 október 1-et követően. Egy 400 000 forintos nettó jövedelem esetében 5 év alatti változó kamat esetén a 25 százalékot, míg egy 10 éves futamidő esetén a jövedelem 50 %-át terhelhetik meg. Természetesen, akiknek ettől magasabb a jövedelmük kicsit könnyedebben boldogulnak majd, hiszen náluk a rövid kamatperiódus esetén is minimum 30 százalékot vesznek majd figyelembe. Szerződésmódosításnál vagy akár hitelkiváltásnál is már az új szabályt alkalmazzák, de ha nem lesz rövidebb a kamatperiódus, akkor nem szükséges alkalmazni az adósságfék szabályait.