Press "Enter" to skip to content

A Google még egy új operációs rendszeren dolgozik?

A Pigweed kódnevű fejlesztés lenne a Google második új operációs rendszere? Azt eddig is lehetett tudni, hogy a meglévő Chrome OS/Android mellett a számítástechnikai óriás új operációs rendszeren dolgozik, ami a Fuchsia (Fukszia) kódnevet viseli.

Úgy tűnik, most új taggal bővül a fejlesztés. A disznóparéjjal. Bár valószínűleg a sokkal elegánsabb amaránt honosodik majd meg, lehet, mégis inkább a köznapi név lesz a hivatalos. Elvégre a Pigweed is azt jelenti szó szerint: disznófű.

Fukszia és disznóparéj – miről is beszélünk?

A Google-nél általában háromfajta névadási szokás figyelhető meg: a zászlóshajónak számító keresőmotornál állatnevek adják az aktuális fejlesztési irány kódnevét. Akadt itt pingvin, pande vagy éppen kolibri is.

Az Android esetében édességekről szokták elnevezni a fő verziókat: muffin, fánk, nyalóka, vagy éppen pite nevekkel találkozhatunk.

Az új operációs rendszereknél azonban úgy tűnik, legalábbis eddig, hogy a növények lesznek a befutók. Rögtön két kódnevet is megjegyezhetünk: a korábbi a fukszia, a mostani a disznóparéj.

A Fuksziáról egyre többet tudni, a Disznóparéjról szinte semmit

A Fuchsia néven futó projekt 2016-ban vált nyilvánossá, habár a Google valamiért úgy ítélte jónak, ha elkerüli a hírverést a legújabb „növénye” kapcsán.

Az Androidtól és a Chrome OS-től eltérően azonban a Google Fuchsia nem Linuxon alapul, hanem inkább a Google saját új Zircon néven ismert mikrokernelén. A Fukszia képes egyaránt futni okostelefonokon, táblagépeken és asztali számítógépeken, és úgy tűnik, hogy a szabad méretezhetőség a tervezése egyik fő irányvonala.

Ilyen szempontból nagyon hasonló a Servergarden által is biztosított Felhő alapú szolgáltatásokhoz, ahol a skálázhatóság, azaz méretezhetőség az egyik legnagyobb előny.

2017-ben már felhasználói felületet is kapott és bár a Google hivatalosan cáfolta, hogy a Fukszia fogja felváltani az Androidot, úgy néz ki, már látszik, hol fogják felhasználni: „okosított” eszközökben, például hangszórókban.

Ami azért valahol jó is, mert valahogy nem volna az igazi a „fuksziás mobilokról” beszélni. De a Disznóparéjról egyelőre még szinte alig tudni többet a nevénél.

A Google igazán nagy dobásra készül?

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a kiélezett piaci versenyben a Google hajlamos olyan projekteket is kukába hajítani, amikbe egyébként dollár százmilliókat öltek.

Emlékszünk még a Facebook riválisaként indult Google Plus-ra, vagy az emailezést megreformálását célzó Buzzra?

A Fukszia és a Disznóparéj esetében is számíthatunk arra, hogy a Google leállítja azokat, ha úgy ítéli meg, nem fogja hozni az elvárt eredményt.

Ám addig is, amíg kiderül, pontosan mit terveznek vele, érdemes odafigyelni a Google-re, mert lehet, hogy rövidesen egy új, teljes körű, multiplatform operációs rendszer érkezik a Windows 10 és az iOS riválisaként.

Azt persze csak remélhetjük, hogy nem Disznóparéj 21 névre keresztelik majd.