Press "Enter" to skip to content

2018-ban tovább erősödött a bankkártyás fizetések aránya

Ma már nagyon sok helyen elfogadják a bankkártyát, amelyet a többség előszeretettel használt. A készpénzforgalom és a készpénzállomány fenntartása igen költségessé vált, ezért a kedvező változás. A bankkártyával való fizetéseknek a száma és maga az összeg is növekedésnek indult, de ez valószínűleg az érintéses bankkártyafizetésnek is betudható. Ennél egyszerűbb módszert ma nem igazán találhatunk a piacon.

További pozitív irányú változás, hogy egyre több helyen fogadják el a bankkártyákat, azaz szinte már mindenhol fizethetünk vele. Élelmiszerüzletben, elektronikai cikk vásárlásánál, vagy akár egy étteremben vagy egy uszodában is lehet fizetni bankkártyával. Ma már szinte bármerre járunk, a nagyobb létesítményekben biztosan elfogadják a bankkártyánkat. 2014-ben éves szinten még csak alig 8 százalékos volt a bővülés, amely 2017-re már 25 százalékos bővülést jelentett, már ami a bankkártyaelfogadó helyek számát jelenti. Az első negyedévben megnőtt a bankkártyák száma is, ez az érintős kártyák bevezetésének is köszönhető. Ma már a kártyák szinte háromnegyede érintéses módon is képes a fizetésre, amely a leggyorsabb fizetési módnak számít. 5000 forintos vásárlási összeg felett azonban a PIN kód beütését is kérik, de ez biztonsági szempontból nagyon fontos és egyáltalán nem elhanyagolható. 2018 első negyedévében 1172 milliárdos forgalmat bonyolítottak le bankkártyás fizetésekkel, amely összesen 167 millió tranzakciót jelentett.

A bankkártyás fizetések száma nagy valószínűséggel a webáruházaknak is köszönhető, hiszen ott igen egyszerűen beszerezhetünk bármit. Az élelmiszertől kezdve, a műszaki cikkekig, a bútorokat, a gyerekek játékait, szinte bármit meg lehet vásárolni és ehhez elég csupán a bankkártya. A megrendelt termékeket ezután futárszolgálattal szinte másnap házhoz is szállítják. Ki sem kell tenni a lábunkat otthonunkból és a szállítással sem kell bajlódnunk. Természetesen a szolgáltatások terén is egyre gyakoribb a bankkártyás fizetési mód. Ma már a pizzafutár is érkezhet úgy házhoz külön kérésre, hogy lehetővé teszik számunkra a bankkártyával való fizetést.